"Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ, ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ"



Συγγραφέας: Ελένη Οικονόμου


Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ


https://eshop.kourosbooks.gr/product/i-megalyteri-apokalypsi-oi-anthropoi/




Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων.


Το κάθε ένα, ζωντανός πίνακας ζωγραφικής. Το κάθε ένα, ξεχωριστό ταξίδι.


Μεγάλη μου τιμή, η φιλοξενία εικαστικού μου στο οπισθόφυλλο και εντός!


Έξι εικαστικές προτάσεις προς την αξιότιμη συγγραφέα. "Έξι" (6) ως σύμβολο κι ο αριθμός της Ψυχής κατά τους Πυθαγόρειους, αφού για ανθρώπους και για ψυχές θα μιλήσουμε εδώ.





"Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ, ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ"





Ο τίτλος από μόνος του, φτάνει και περισσεύει ως δημιουργικό ερέθισμα για να τρέξει ο νους, για να καλπάσει το χέρι


Θα σας παρουσιάσω τα έξι έργα μου, με τρόπο κλιμακωτό ως εξέλιξη του ενός μέσω του άλλου.


Ας ξεκινήσουμε από το μηδέν. Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας.


Πώς να ανακαλύψουμε / αποκαλύψουμε / αναζητήσουμε ανθρώπους αν δεν "αντικρίσουμε" πρώτα και κύρια τον εαυτό μας στον "καθρέφτη" ;




Νο1 - "Η κλίμακα του Ιακώβ", 2024



Υλικά:

Μελάνι σε χαρτί Scholler.



Περιγραφή:


Η κλίμακα του Ιακώβ, γνωστή και ως «σκάλα του Ιακώβ», είναι μια σημαντική βιβλική αναφορά που προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη, συγκεκριμένα από το βιβλίο της Γένεσης (Γένεσις 28:10-22). Η ιστορία αυτή αναφέρει ένα όνειρο που είχε ο πατριάρχης Ιακώβ κατά τη διάρκεια της διαφυγής του από τον αδελφό του Ησαύ.


Ποια είναι η ιστορία της κλίμακας του Ιακώβ;


Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Ιακώβ, καθώς ταξίδευε προς την περιοχή Χαράν, σταμάτησε να ξεκουραστεί για τη νύχτα σε ένα μέρος που αργότερα ονομάστηκε Βαιθήλ. Εκεί, κοιμήθηκε και είδε σε όνειρο μια σκάλα ή κλίμακα που έφτανε από τη γη έως τον ουρανό. Στην κλίμακα αυτή ανεβοκατέβαιναν άγγελοι του Θεού. Στην κορυφή της σκάλας, ο Ιακώβ είδε τον Θεό, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η γη πάνω στην οποία κοιμόταν θα ανήκει σε αυτόν και τους απογόνους του και ότι οι απόγονοί του θα είναι τόσο πολλοί όσο το χώμα της γης. Επίσης, ο Θεός τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι μαζί του και θα τον προστατεύει όπου κι αν πάει.


Σημασία της κλίμακας του Ιακώβ.


Σύνδεση ουρανού και γης:


Η κλίμακα του Ιακώβ συχνά ερμηνεύεται ως σύμβολο της σύνδεσης μεταξύ του ουρανού και της γης, του ανθρώπινου και του θείου. Οι άγγελοι που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν αναπαριστούν την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού.


Υπόσχεση και ευλογία:


Το όνειρο του Ιακώβ και η συνάντησή του με τον Θεό αποτελούν έναν θεϊκό τρόπο επικοινωνίας και διαβεβαίωσης για τις ευλογίες που έχει ο Θεός για τον Ιακώβ και τους απογόνους του. Συμβολίζει την υπόσχεση του Θεού για προστασία, καθοδήγηση και ευλογία.


Πνευματικό ταξίδι:


Το όνειρο με την κλίμακα μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια μεταφορά για το πνευματικό ταξίδι του ανθρώπου προς τον Θεό. Η κλίμακα αντιπροσωπεύει τα βήματα ή τα στάδια που κάποιος πρέπει να διανύσει για να φτάσει πιο κοντά στη θεϊκή παρουσία και να βιώσει την ένωση με το θείο.


Ιστορικό και θρησκευτικό σύμβολο:


Στην ευρύτερη εβραϊκή και χριστιανική παράδοση, η κλίμακα του Ιακώβ έχει αποκτήσει μεγάλη συμβολική αξία και θεωρείται ένας τρόπος έκφρασης της ιδέας ότι ο Θεός είναι ενεργά παρών στη ζωή των ανθρώπων.


Η κλίμακα είναι σύμβολο ΑΝΌΔΟΥ, αναπόσπαστο τμήμα της διακαούς επιθυμίας της ανθρώπινης ζωής για εξέλιξη. Είναι όμως και σύμβολο ΚΑΘΌΔΟΥ.

Στην ανοδική της κατεύθυνση είναι ένα αρχέτυπο, ένας οδηγός για την ανθρώπινη τελειοποίηση. Ο υπέρτατος σκοπός μιας τέτοιας ανόδου είναι η πλήρης ένωση με τη θεότητα, τον θείο πυρήνα της ύπαρξης.


Που βρίσκεται η κλίμακα;


Εδώ! Σε αυτό τον κόσμο, όχι στους Ουρανούς, όχι στα όνειρα , όχι στη φαντασία.

Προσοχή στις πόρτες που θα συναντήσουμε στην πορεία!

Κάποιες οδηγούν στο Φως.

Κάποιες οδηγούν στο σκότος.

Κάποιες άλλες παραπλανούν για δήθεν Φως και σε κάποιες άλλες μέσα από το σκότος γίνεται πιο έντονο και αληθινό το Φως.


Η κάθοδος, λοιπόν, υπό την οπτική γωνία της εξέλιξης συνδέεται κι αυτή, αμετάκλητα, με την υπηρεσία στο σύνολο της ανθρωπότητας πέρα από οποιεσδήποτε διακρίσεις ανάμεσα σε καλό και κακό, ηθικό και ανήθικο, όμορφο και άσχημο. Μετά την κάθοδο ακολουθεί η άνοδος.

Το Φως είναι ένα, αδιαίρετο και συμπαγές και γονιμοποιεί τα πάντα. Απευθύνεται σε όλους και σε όλα και δεν κάνει διακρίσεις. Είναι ουσιαστικά ο οδοδείκτης για την ηθική και συναισθηματική μας συμπεριφορά, για την πνευματική μας κατανόηση εντέλει, η τελική αποκάλυψη, ο τελικός προορισμός μας.

...

"Το πιο Κακό πλάσμα: ο άνθρωπος.Το πιο καλό πλάσμα: ο άνθρωπος."

"Χάνονται οι λέξεις στις σελίδες… Η λέξη «Άνθρωπος» μένει" , έγραψε η Ελένη και ορθώς το έγραψε.

...

ΥΓ. Η έμπνευση δόθηκε από τα λογοτεχνικά κείμενα του βιβλίου και από φωτογραφία του Enrico Zappitelli_in b/w


No2 - "Νυχτερινό πέρασμα", 2024



Υλικά:

Μελάνι σε χαρτί Schoeller



Περιγραφή:


Το "Φως" και το "Σκοτάδι", το Καλό και το Κακό.

Τούτη η εικαστική πρόταση απεικονίζει την πορεία από το φως στο σκοτάδι, ή ίσως το αντίστροφο, ανάλογα με την ερμηνεία του παρατηρητή.

Το πέρασμα από την ανοιχτή πόρτα στον σκοτεινό διάδρομο αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από το γνωστό στο άγνωστο ή μια εσωτερική αναζήτηση.

Το "νυχτερινό πέρασμα" συνειρμικά συνοδεύεται από εικόνες σκιών, σιωπής, και μιας διαφορετικής δυναμικής κι ενέργειας που παίρνει ζωή μόνο στο σκοτάδι.

Συνδέεται στενά με τον φόβο για το άγνωστο και στο "πού" ή πάνω σε "ποιους" θα 'σκοντάψουμε" στα σκοτεινά, με την ελπίδα να βρούμε έξοδο προς το Φως, την Αλήθεια και την Ασφάλεια.

Σε μουσικά ή καλλιτεχνικά έργα, ακόμα, μπορεί να αναφέρεται σε κομμάτια ή σκηνές που αποτυπώνουν τη νύχτα, τη μετάβαση, ή τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις που συνδέονται με το σκοτάδι.

Όλα όμως καταλήγουν στο εξής:

Τι γυρεύει ο Άνθρωπος και "ψαχουλευει" στα σκοτάδια;

Μπροστά του ακριβώς υπάρχει κάποιο απότομο κι επικίνδυνο σκαλί! Θα πέσει! Θα σκοτωθεί! Μα που ο δόλιος να το δει μιας που σε λάθος μέρος τον Άνθρωπο (του) αναζητεί ....


ΥΓ. Έμπνευση από τα λογοτεχνικά κείμενα του βιβλίου και από φωτογραφία, της φίλης και ταλαντούχας φωτογράφου, Ευτυχίας Καζουκα (Instagram : efikaz_in_bnw) που ζει κι εργάζεται για χρόνια στο Παρίσι.



Νο3 - "Το κρυφτούλι", 2024



Υλικά:

Μολύβια σε χαρτί Scoeller



Περιγραφή:


Μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί την έννοια της παρουσίας και της απουσίας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα.

Είναι το φόρεμα "φορεμένο" από ένα αόρατο άτομο ή απλά λείπει το υπόλοιπο σώμα;

Η μορφή όμως υπάρχει, ίπταται αιθέρια. Κι ολόγυρα της λάμψεις σαν τα μικρά, μικρούτσικα τ' άστρα σε νυχτερινό ουρανό.

Μπορεί άραγε να τις δει;

Μπορεί να πιστέψει στον εαυτό της;

Μόνο όταν βρει τον εαυτό της, το "διπλανό ρούχο" θα έρθει να ταιριάξει και να ακουμπήσει σαν το κλειδί στην κλειδαριά. Τότε, θα σταματήσει το κρυφτούλι και η Αλήθεια για το τι αναζητούμε από / για τον Άνθρωπο (μας) θα αποκαλυφθεί.

Ένα είναι το σίγουρο και χειροπιαστό...

Το μόνο "ρούχο" που φοράμε είναι ο εαυτός μας. Με (Ε)αυτόν θα πορευθούμε μέχρι το τέλος.


ΥΓ. Έμπνευση από τα διηγήματα εντός και από φωτογραφία στο διαδίκτυο.



Νο4 - "Προς αναζήτηση του αληθινού (κρυστάλλινου) Ανθρώπου", 2024



Υλικά:

Ξυλομπογιές Polychromos color Faber Castell σε χαρτί Schoeller.



Περιγραφή:


Ενα ποτήρι και ένα μπουκάλι πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια. Η σκίαση και οι αντανακλάσεις του φωτός στο ποτήρι και το μπουκάλι δίνουν την εντύπωση της κίνησης και της ρευστότητας.

Το ποτήρι και το μπουκάλι συμβολίζουν την ιδέα της διαφάνειας και της ευθραυστότητας, ενώ η αντανάκλαση υποδηλώνει αυτοστοχασμό προς αναζήτηση του Αληθινού Ανθρώπου. Σε μια εποχή που η υποκρισία έχει περισσέψει, τούτο αποτελεί δύσκολη άσκηση εξέλιξης αλλά Αξίζει!

Το χρώμα και ο φωτισμός προσθέτουν επιπλέον ηρεμία και βάθος. Τονίζω την αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

...

Το νερό αποτελεί το σύμβολο της θηλυκής όψης του Θεού.

...

"Το σύμβολο της είναι το νερό, η ομίχλη που το περιβάλλει. Η Θεά χρησιμοποιεί το νερό για να εκδηλωθεί".

Η ομίχλη λες και ζωντανεύει, παίρνει έναν ιερό χαρακτήρα, παρ' όλο που εξακολουθώ να μην καλοκαταλαβαινω τα λόγια του.

"Δε θέλω να σου κάνω μάθημα ιστορίας. Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα, μπορείς να διαβάσεις το κείμενο που έφερα μαζί μου. Αλλά να ξέρεις πως αυτή η Θεά, η Παρθένος Μαρία, η Σεχιναχ του Ιουδαϊσμού, η Μεγάλη Μητέρα, η Ίσις, η Σοφία, σκλάβα κι αφέντρα, βρίσκεται παρούσα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου. Ξεχάστηκε, απαγορεύτηκε, μεταμφιέστηκε, αλλά η λατρεία της διατηρήθηκε από χιλιετία σε χιλιετία για να φτάσει ως εμάς.

" Η μία από τις όψεις του Θεού είναι η όψη μιας γυναίκας ".

Κοίταξα το πρόσωπο του. Τα μάτια του έλαμπαν καθώς ήταν καρφωμένα στην ομίχλη απέναντι μας. Δεν ήταν πια ανάγκη να επιμείνω για να συνεχίσει.

"Εμφανίστηκε στο πρώτο κεφάλαιο της Βίβλου, όταν το Πνεύμα του Θεού πλανιεται πάνω από τα ύδατα και τα τοποθετεί πάνω και κάτω από τ' αστέρια. Είναι ο μυστικός γάμος της Γης και τ' Ουρανού.

"Είναι παρούσα στο τελευταίο κεφάλαιο της Βίβλου, όταν

...

και το Πνεύμα και η νύμφη λέγουσιν, Ελθε

και όστις ακούει, ας ειπή, Ελθε

και, όστις διψά, ας ελθη

και όστις θελη, ας λαμβάνη δωρεάν

το ύδωρ της ζωής ".

...

"Γιατί το σύμβολο του θηλυκού προσώπου του Θεού είναι το νερό;"

"Το αγνοώ. Αλλά γενικά είναι αυτό το μέσον που επιλέγει να εκδηλωθεί. Ίσως επειδή το νερό είναι πηγή ζωής: γεννηθηκαμε μέσα στο νερό, εκεί μείναμε εννιά μήνες. Το νερό είναι το σύμβολο της εξουσίας της γυναίκας, της εξουσίας που κανένας άντρας όσο φωτισμένος, όσο τέλειος κι αν είναι δεν μπορεί να ελπίζει πως θα φτάσει ".

....

Απόσπασμα από το βιβλίο:

"Στις όχθες του ποταμού Πιεδρα κάθισα κι έκλαψα" - Paulo Coelho

.....

Έμπνευση από τα λογοτεχνικά κείμενα του βιβλίου της κυρίας Ελένης Οικονόμου και από φωτογραφία της κυρίας Δήμητρας Γούναρη.



Νο5 - "Η ομορφιά να είσαι Άνθρωπος - Ο μ ο ρ φ ό ν ο η", 2024



Υλικά:

Λάδια και Polychromos pencils σε χαρτί Schoeller.


Διαστάσεις:

50 X 35



Περιγραφή:


Είναι δυνατόν μια και μόνο λέξη να αποτελέσει έμπνευση για ένα ολόκληρο διήγημα ή και εικαστικό έργο;

Είναι.

Έτσι δεν είναι Ευρυδίκη ;


... Ομορφόνοη ...


Η αντίθεση μεταξύ των δύο τμημάτων καθώς και η παρουσία της δυναμικής ανθρώπινης φιγούρας, δίνουν την αίσθηση της μεταφοράς για το ταξίδι της ζωής με όλες του τις διαφορετικές φάσεις και τα συναισθήματα.

Το έργο συμβολίζει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του σύμπαντος, τη μικρότητα μας μπροστά στη φύση και την αναζήτηση νοήματος σε έναν μεγάλο και πολύπλοκο κόσμο προς αναζήτηση πάντα του Αληθινού Ανθρώπου, εντός και πλάι μας.

Στην κορυφή τα δύο πρόσωπα που ενώνονται υποδηλώνουν δύο διαφορετικές, ίσως ακόμη και διαμετρικά αντίθετες οπτικές που συναντώνται και συνδυάζονται.

Αντί επιλόγου δανειζομαι ένα απόσπασμα από το βιβλίο της κυρίας Ελένης Οικονόμου που αποτελεί και τις τελευταίες γραμμές του...

" Το μακρυνό φως της Γης βασταξε για μια στιγμή τη βαθιά του ανάσα κι έστησε αυτί να αφουγκραστει την αποκάλυψη.

Αργά πια, σιγοτερα ακόμα, ξεδίπλωσε τ' όνομα της κάτου απ' τον Θεό :

Ο μ ο ρ Φ ό ν ο η. "


Έμπνευση από μια λέξη, από το τελευταίο διήγημα εντός βιβλίου και από φωτογραφία της φίλης, εξαίρετης φωτογράφου Despoina Apostolidou .



Νο6 - "Άσπρο"



Περιγραφή:


Είχα αναφέρει από την αρχή ότι η παρουσίαση των έργων θα γίνει κλιμακωτά (ως κλίμακα εξέλιξης). Έξι έργα κατά το "έξι" ως σύμβολο ψυχής κατά τους Πυθαγόρειους.

Άσπρο λοιπόν το τελικό έργο.

Άσπρο με κεφαλαίο Α. Άσπρο σαν το κατάλευκο το Φως. Από "Α" ξεκινά ο Άνθρωπος, η Αποκάλυψη, η Ανακάλυψη, η Αλήθεια, η Αγάπη, η Αγνότητα αλλά και η Αδελφοσύνη, Αξία, Αντοχή, Ανθεκτικότητα, Ανεξικακία... Βάλτε κι ότι θέλετε εσείς... Όλα γιοματα Φως σαν τον Άνθρωπο.

Επίλογος:

Άνθρωπος αναζητά τον Άνθρωπο,

κι όταν με κόπο και θυσίες τον εβρίσκει

ας έχει τη δύναμη σιμά του, για πάντα, να τον εκρατήσει.




Καλοταξιδο λοιπόν το υπέροχο βιβλίο σου Ελένη !


Μπορείτε να το βρείτε εδώ :


https://eshop.kourosbooks.gr/product/i-megalyteri-apokalypsi-oi-anthropoi/